W kwietniu 2019 zabraliśmy laureatów loterii naszego Klienta na wyjazd kulinarny do stolicy Katalonii – Barcelony, urzekającej atmosferą, magicznymi zaułkami oraz baśniową architekturą Gaudiego.
W Barcelonie, w której mamy do czynienia z typową kuchnią katalońską, bazującą przede wszystkim na rybach, owocach morza, warzywach, cytrusach, winie i oliwie, nasi goście uczestniczyli w tradycyjnym obiedzie katalońskim, gdzie grupa nauczyła sie pić wino z porró, przygotowywać chleb potarty czosnkiem i pomidorami oraz jak przyrządzić Crema Catalana.
Zorganizowaliśmy również wycieczkę do rejonu winnic, gdzie uczestnicy mogli poznać proces tworzenia wina, uczestniczyć w prywatnym zwiedzaniu winnicy i degustacji wina podczas obiadu wśród winorośli.
Kolejnym doświadczeniem kulinarnym była kolacja w formie cebulowej fiesty Calçotada.
Właśnie na wiosnę w Barcelonie można spróbować Calçots – czyli świeże cebulki, które są zarejestrowane jako produkt typowo regionalny. Spożywane z pieczeniami mięsnymi, kiełbaskami, fasolą, a także czerwonym winem są symbolem całej Katalonii.