Zaznacz stronę

W kwietniu 2019 zabraliśmy laureatów loterii naszego Klienta na wyjazd kulinarny do stolicy Katalonii –  Barcelony, urzekającej atmosferą, magicznymi zaułkami oraz baśniową architekturą Gaudiego.

https://pixabay.com/pl/photos/barcelona-hiszpania-2107064/

W Barcelonie, w której mamy do czynienia z typową kuchnią katalońską, bazującą przede wszystkim na rybach, owocach morza, warzywach, cytrusach, winie i oliwie, nasi goście uczestniczyli w tradycyjnym obiedzie katalońskim, gdzie grupa nauczyła sie pić wino z porró, przygotowywać chleb potarty czosnkiem i pomidorami oraz jak przyrządzić Crema Catalana.

https://pixabay.com/pl/photos/cr%C3%A8me-br%C3%BBl%C3%A9e-spalony-creme-802049/

Zorganizowaliśmy również wycieczkę do rejonu winnic, gdzie  uczestnicy mogli poznać proces tworzenia wina, uczestniczyć w prywatnym zwiedzaniu winnicy i degustacji wina podczas obiadu wśród winorośli.

Photo credit: Angela Llop on VisualHunt.com

Kolejnym doświadczeniem kulinarnym była kolacja w formie cebulowej fiesty Calçotada.

Właśnie na wiosnę w Barcelonie można spróbować Calçots – czyli świeże cebulki, które są zarejestrowane jako produkt typowo regionalny. Spożywane z pieczeniami mięsnymi, kiełbaskami, fasolą, a także czerwonym winem są symbolem całej Katalonii.

https://pixabay.com/pl/photos/cal%C3%A7ot-cal%C3%A7otada-p%C5%82omie%C5%84-brasa-4847983/